21. jul. 2024 - 11:45

Få danskere ved det: Nye kørekortregler er trådt i kraft




Meget få danskere kender til de nye kørekortregler. De trådte i kraft 1. juli, og der er flere ændringer på vej.

Da vi trådte ind i det nye år, fulgte nogle nye regler med.

Der er tale om nogle nye kørekortregler, som er trådt i kraft her i Danmark.

Det ser ud til, at der kan være yderligere ændringer på vej.

Reglerne gør det at tage kørekort markant anderledes.

Det er blevet omdiskuteret i Danmark før, men fra 1. juli lå det altså fast, at man nu kan tage sin køreprøve i en bil, der har automatgear – eller er en elbil.

Det skriver FDM i en pressemeddelelse.

Kode 78

Før har man skullet have den obligatoriske kode 78, hvis man tog kørekort med automatgear, det kan man nu slippe for.

For at tage den praktiske køreprøve med automatgear/i elbil og undgå anmærkningen, skal man have mindst syv lektioner i bil med manuelt gear. Det samme gælder, hvis man vil af med kode 78-anmærkningen på sit eksisterende kørekort, skriver FDM.

Der er dog visse krav til de syv timers kørsel i forbindelse med erhvervelse af kørekort.

Der sker desuden en række andre ændringer af reglerne for køreundervisning.

Der indføres (med virkning fra 15. august 2024) en karensperiode, så elever, der dumper ved den praktiske køreprøve, tidligst kan gå til ny prøve syv dage senere. Det gælder for personer, der første gang skal tage kørekort til almindelig personbil (kategori B), skriver FDM om reglerne i forbindelse med kørekort.

Formålet er at mindske prøvespild og sikre, at kørekortansøgere, der ikke har de fornødne færdigheder, ikke går op til køreprøve igen, før de har haft mulighed for at forbedre deres færdigheder, oplyser Færdselsstyrelsen.

– Det er grundlæggende positivt, at der lempes på kravene omkring den såkaldte kode 78, siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange.

– Samtidig er FDM også glad for, at man ikke indfører en fuldstændig ophævelse af ordningen omkring kode 78, da man stadig bør have modtaget undervisning med manuelt gear, for at kunne benytte dette sikkert i trafikken, tilføjer han.