28. aug. 2024 - 11:56

Danmarks største svineproducent gennemtæsker sine svin




Svinekødsproducenten Martin Lund Madsen fra Ny Endrupholm A/S har været en tur i Vestre Landsret.

Martin er anklaget for at mishandle 13 grise med et slagredskab. Han er tidligere dømt i Kolding Byret, og den dom har Vestre Landsret netop stadfæstet.

Da han i sin tid modtog dommen fra Kolding Byret, blev han tildelt en bøde på 250.000 kroner.

Den dom klagede han over til Vestre Landsret i Viborg, formentligt med håbet om at blive frikendt. Så det var nok ikke i hans tanker at han skulle ende med en endnu større bøde.

Landsretten fulgte derimod anklagerens anbefaling om en hårdere straf til Martin Lund Madsen og de tildelte ham derfor en bøde på 350.000 kroner.

Byretten i Kolding havde givet ham en bøde på 250.000 kr., som han klagede over til Vestre Landsret i Viborg og håbede på at blive frikendt. Men landsretten fulgte anklagerens anbefaling om at gøre straffen hårdere og hævede bøden til 350.000 kr.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Illustrationsfoto

Kræver fængsel

Dyrenes Beskyttelse finder dommen for blød og kræver fængsel.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra VIA ritzau.

Mishandlingen af grisene foregik den 7. januar 2019. her skulle 13 svin, i følge dommen, være blevet behandlet groft uforsvarligt af en landbrugsmedhjælper.

Grisenes mishandling efterlod så grove slagmærker, at de i følge den tilsynsførende dyrlæge, svarede til bagsiden af en tatoverhammer.

Slagene var så mange og så voldsomme, at de fremtrådte som læsioner på svinekroppene efter slagtningen, hvorfor den tilsynsførende dyrlæge anmeldte sagen.

Martin Lund Madsen afviste anklagen og hævdede, at slagmærkerne måtte være påført efter transporten, og krævede derfor frifindelse. Den forklaring afviste både dyrlægen og senere byretten.

Grundet mishandlingens grove karakter, og det faktum at Ny Endrupholm A/S har modtaget mange bøder tidligere, afsagde byretten sin kendelse 1. december 2022 og idømte altså Martin Lund Madsen som den ansvarlige ejer, og tildelte ham en bøde på 250.000 kroner.

Den dom ankede han som bekendt, og den 21. august 2024 stadfæstede Vestre Landsret dommen. De forhøjede dog bøden som Martin var blevet tildelt til 350.000 kroner.

Desuden skal den tiltalte, Ny Endrupholm A/S, betale sagens omkostninger for landsretten.

Hos Dyrenes Beskyttelse har dyreværnschef, dyrlæge Yvonne Johansen, denne kommentar til dommen:

”Det er rystende og dybt bekymrende, at der ikke er tale om enten fængsel eller rettighedsfrakendelse i denne sag. Der er tale om 8. gangs overtrædelse af dyrevelfærdsloven, og det er et erhverv, som burde være uddannet og være professionelle. Samtidig viser det, at det er en stor udfordring, at selskaber som A/S tilsyneladende ikke kan rettighedsfrakendes – det er et hul i lovgivningen, som bør lukkes.”

Martin Lund Madsen regnes for landets største svinekødsproducent med en årsproduktion på mere end 250.000 svin. Den 54-årige landmand er kendt som en af de bedst tjenende og mest effektive svineproducenter i Danmark. De penge kan nu blive brugt på sagen, da han udover bødeforlægget, også skal betale for sagens omkostninger.