21. aug. 2024 - 12:14

Danmark og Sverige ønsker flere bagmænd udleveret fra tredjelande




Justitsminister Peter Hummelgaard (S) og Sveriges justitsminister, Gunnar Strömmer, er blevet enige om en fælleserklæring landene imellem efter en række sager den seneste tid med svenske teenagere som lejesoldater for bander i Danmark.

Det siger Peter Hummelgaard på et efterfølgende pressemøde onsdag i København.

– Vi ved det jo desværre godt. Bandernes voldsparathed kender ingen grænser. Derfor skal vores modsvar være stærkt og koordineret, siger han.

Danmark og Sverige vil blandt andet styrke samarbejdet med de tredjelande, hvor bagmænd i bandekonflikter skjuler sig.

Det skal sikre, at flere bliver udleveret til Danmark og Sverige, så “bagmændene kan stilles til ansvar for deres handlinger”.

Peter Hummelgaard sætter dog ikke navn på, hvilke lande der er tale om.

Fælleserklæringen indeholder også en “intensiveret indsats” mod at få stoppet bandernes rekruttering af unge gennem sociale platforme.

– Det er skræmmende, at man kan være så kynisk, at man udnytter børn og unge mennesker til at begå attentater, siger Hummelgaard.

Fra den svenske justitsminister lyder det, at Sverige tager udviklingen på sociale platforme “meget alvorligt og reagerer med fuld kraft”.

Gunnar Strömmer siger også, at Sverige blandt andet vil slå hårdere ned på “den grove vold” med Danmarks bandepakker som forbillede.

Den seneste tids voldelige sager med svensk involvering i det kriminelle miljø i Danmark har også fået Hummelgaard til at øge kontrollen med grænsen til Sverige.

Der er blandt andet blevet indsat mere politi i Øresundstogene, mens politiet også har fået flere værktøjer til nummerpladegenkendelse.

Ifølge Hummelgaard har der siden april i år været 25 episoder, hvor kriminelle grupper i Danmark har hyret unge svenskere til at udføre kriminalitet. Det sagde han 8. august.