16. mar. 2024 - 12:44

Løkke i årsmødetale: Moderaterne er kommet for at blive

Arkivfoto


Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, opremsede alle “fortræffelighederne fra året”, som partiet har stået for og bag i sin tale lørdag ved Moderaternes årsmøde i Vejle.

Men det er en tale med velkendt stof og uden store politiske nyheder fra det unge parti med under to år på bagen, og så nævner Løkke intet om, at Moderaterne siden det seneste årsmøde også har haft det svært.

Dels som regeringsparti i en regering, der i meningsmålingerne taber terræn, og så nævner Løkke intet om, at partiet det seneste år har mistet to mandater i Folketinget: Nemlig Jon Stephensen og Mike Fonseca. Den ene for at sende upassende beskeder til en ung moderat, og den anden for at være kæreste med en 15-årig.

– Vi har en stærk og velfungerende folketingsgruppe. Vi har et stærkt ministerhold i regeringen. Vi har et medlem af Europa-Parlamentet. Vi har 22 byrådsmedlemmer og et regionsrådsmedlem, siger Løkke, men altså uden at nævne Stephensen og Fonseca, som ellers skabte overskrifter det seneste år.

Løkke konstaterer dog, at det nogle gange kan “bumle lidt”.

– Men vi er på sporet. Vi hjælpes ad. Vi udvikler. Moderaterne er kommet for at blive. Vi er rigtig godt på vej, siger Løkke.

I sin tale har Løkke fokus på blandt andet fertilitetsbehandling, den kommende ældrereform, som der fortsat forhandles om, skattereformen, sundhedsvæsnet og klimaet.

Og så er Løkke jo udenrigsminister. Derfor fylder konflikten i Mellemøsten og krigen i Ukraine også en del.

Især førstnævnte fylder en del i talen. Løkke siger, at Danmark godt kan kende forskel på en terrororganisation og en civilbefolkning, og at Danmark skal holde hovedet koldt i sagen.

– Men jeg kan se, at det er svært. Jeg har selv oplevet, at det er svært. For hvem kan holde følelserne i ro, når de dagligt ser billeder af dræbte børn, af børn på flugt, siger Løkke.

Han siger, at konflikten i værste fald kan rykke ind i de danske gader. Løkke gentager, at Danmark ønsker en to-statsløsning.

– Danmark er en ven af Israel. Danmark er en ven af palæstinenserne. Det var vi før den 7. oktober, det er vi efter den 7. oktober, siger Løkke.

Israel har en ret til at forsvare sig selv, men det skal ske i overensstemmelse med international ret og folkeretten, lyder det fra Løkke.

– Israel har ret til at føre krig mod terrororganisationen Hamas. Men vi vil opfordre Israel til også at tænke over deres egne langsigtede interesser for fred. Og en civilbefolkning i Gaza, der lider i uhørt omfang, siger han.