03. apr. 2024 - 20:08

Forsvarschefen bliver fyret

Illustrationsfoto


Forsvarschef Flemming Lentfer er hjemsendt, oplyser forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde.

Det sker efter en sag, der har fregatten “Iver Huitfeldt” som omdrejningspunkt.

Ministeren har ikke længere tillid til Flemming Lentfer, men Troels Lund Poulsen vil ikke sige, hvorfor han ikke har det længere.

– Med de udfordringer, vi står overfor, er der brug for en ny forsvarschef, siger Lund Poulsen.

Meldingen kommer efter sagen om tekniske fejl på fregatten “Iver Huitfeldt”.

Sagen kom til offentlighedens kendskab tirsdag, da forsvarsmediet Olfi kunne fortælle, at “Iver Huitfeldt” oplevede systemsvigt og defekt ammunition under et droneangreb 9. marts.

Tirsdag krævede Lund Poulsen en hurtig redegørelse om sagen. Den fik han onsdag morgen fra Forsvarskommandoen, siger ministeren. Dele af indholdet fik TV 2 fat i, inden ministeren kunne underrette sagens detaljer til forsvarsordførerne i forsvarsforligskredsen.

I redegørelsen frikender Forsvarskommandoen sig selv og oplyser ifølge TV 2, at Forsvarsministeriet var informeret om fregattens tekniske fejl.

Det afviste Lund Poulsen klart tirsdag, og det gentager ministeren onsdag på pressemødet.

– Jeg har ikke været vidende om den indberetning, der kom fra kaptajnen 13. marts. Jeg ser med absolut stor alvor på det, der er sket, siger Lund Poulsen.

Ministeren siger desuden, at han inden pressemødet har modtaget endnu en redegørelse fra Forsvarskommandoen med andre oplysninger end det lækkede. Hvilke oplysninger vil ministeren ikke røbe. Men han har bedt om en endelig redegørelse, der skal være klar i næste uge.

Forsvarsministeriets departement blev 15. marts ifølge TV 2 orienteret om udfordringerne på våbensystemet. Herefter skulle der have været et møde 18. marts, hvor situationen blev uddybet over for Forsvarsministeriet.

Oplysningerne nævnes i den lækkede redegørelse, som altså ifølge Lund Poulsen altså er blevet opdateret.

Til de konkrete oplysninger siger Lund Poulsen:

– Jeg prøver ikke at skjule noget. Der har været forskellige opfattelser af, hvad der blev oplyst på et møde 18. marts.

Generalmajor Michael Hyldgaard bliver fungerende forsvarschef, oplyser ministeren.

På pressemødet nævner ministeren også nyt om sagen omkring våbenindkøb fra den israelsk våbenproducent Elbit. Her er der ikke givet korrekte oplysninger om udgifterne, siger Lund Poulsen.

Der kommer ifølge ministeren “en meget stor budgetoverskridelse”. Potentielt på over en milliard kroner.

– Det er bestemt ikke tilfredsstillende, siger Lund Poulsen.

Lund Poulsen oplyser også, at Elbit-systemet skulle have været operativt ved udgangen af 2025, men at det først vil ske med udgangen af 2026.