13. feb. 2023 - 8:49

Efter to corona-år: 20 procent flere blev viet i 2022




Der var markant flere, der sagde “ja” til deres udkårne i 2022. Antallet af vielser steg med 20 procent sammenlignet med 2021 ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen kommer efter to år, hvor par i deres bryllupsplanlægning måtte tage højde for coronapandemien og restriktioner, der løbende blev ændret.

Om det har fået mange til at udskyde brylluppet, fremgår af sagens natur ikke af Danmarks Statistiks tal. Men de omkring 33.000 vielser i 2022 er det største antal i flere år.

Ikke siden 2008 har tallet været så højt. Dengang blev omkring 37.000 viet.

Selvom der er sket en stigning i 2022, er der dermed stadig et stykke op til antallet af vielser i eksempelvis 90’erne og 00’erne. Her var der i gennemsnit omkring 36.000 vielser om året.

Der skete dog et mærkbart fald i årene omkring 2009 og 2010, hvor Danmark blandt andet blev præget af finanskrisen.

Selvom kirkeklokker og arbejdsløshed måske virker fjernt fra hinanden, kan samfundsøkonomi spille en rolle i antallet af vielser ifølge markedschef i pensionskassen Sampension Anne-Louise Lindqvist.

Pensionskasser har et øje på tallet, fordi ægteskaber har betydning for parternes pensionsopsparinger.

Netop fordi samfundsøkonomi kan spille en rolle, tror Anne-Louise Lindqvist, at der bliver færre vielser og registrerede partnerskaber at fejre i 2023.

– Med udsigt til, at dansk økonomi går ned i gear, og at ledigheden vil fortsætte i den forkerte retning, vil 2023 byde på privatøkonomisk modvind til mange danskere, og det kan måske få nogle par til at vente med at blive gift til økonomisk bedre tider, skriver hun i en analyse.

Samtidig med den store giftelyst var der i 2022 også lavere appetit på at blive skilt.

Skilsmisseprocenten – det vil her sige andelen af ægteskaber, der er endt i skilsmisse inden for 50 år, efter at ægteskabet er indgået – er også faldet.

Her er andelen krøbet lige under 40 procent. Det er kun anden gang siden 1986, at Danmarks Statistik har målt skilsmisseprocenten så lav.

Danmarks Statistik noterer sig, at der dog stadig er en gruppe, hvor andelen af ægteskaber, der ender i skilsmisse, er steget: de 30-39-årige.