Det er allerede forbudt at bruge brandskum med PFAS på brandøvelsespladser i Danmark.
Men fra 31. december 2030 skal PFAS være udfaset fra alle bærbare brandslukkere. Det står klart, efter at medlemslandene i EU tirsdag vedtog et nyt forslag.
Det forbyder PFAS i brandslukningsskum med en grænseværdi på et milligram per kilo og en overgangsperiode på fem år i hele EU. Det skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.
– Vi arbejder på at få forbudt PFAS i alle de anvendelser, hvor vi kan undvære PFAS, som her i brandskum, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i meddelelsen.
PFAS i brandslukningsskum er særlig velegnet til at slukke brande i brandbare væsker som for eksempel olie og kemikalier. Men stoffet siver ofte ud i miljøet.
PFAS er en fællesbetegnelse for flere tusinde forskellige kemiske stoffer, der er svært nedbrydelige og kan være skadelige for vores kroppe og miljøet.
Det er kun nogle af dem, der er ulovlige. Nogle af de stoffer har været ulovlige i lang tid i EU, mens andre først bliver ulovlige i 2026.
Der er også et forbud på vej i Danmark mod alle former for PFAS-stoffer i tøj. Det træder i kraft 1. juli 2025 og har et års udfasning.
PFAS medfører ikke akut sygdom. Bekymringen gælder derimod effekten på helbredet på lang sigt.
Stofferne ophobes i blod og organer og mistænkes for at øge risikoen for blandt andet kræft og hormonforstyrrelser.
PFAS-stoffer, hvoraf et af de mest kendte er PFOS, er fundet flere steder de senere år.
I foråret 2021 viste det sig, at PFOS havde spredt sig fra skum på en brandskole i Korsør til en nærliggende mark, hvor køer græssede.
Her fik 118 borgere i området konstateret højt indhold af PFOS i deres kroppe, efter at have spist kød fra kvæg, der græssede på det forurenede område.