17. sep. 2024 - 11:19

Østjysk spånpladefabrik politianmeldt for forurening af bæk




Miljøstyrelsen har politianmeldt en østjysk spånpladefabrik for at udlede for meget forurenet vand i en bæk på Djursland.

Det skriver TV2 Østjylland.

Der er tale om virksomheden Kronospan i Pindstrup på Djursland, som ifølge mediet har overskredet en tilladelse til at udlede forurenet vand til vandmiljøet via et såkaldt nødoverløb.

Det er et overløb, der kan bruges, når der kommer store mængder nedbør, og virksomheden ikke kan aflede vandet på anden vis.

Det måtte dog højst ske én gang hvert femte år. Men efter Miljøstyrelsens opfattelse er det sket otte gange i perioden fra maj 2021 til februar 2024.

Det fremgår af et skriftligt svar, som TV2 Østjylland har fået fra Miljøstyrelsen.

TV2 Østjylland har fået aktindsigt i de analyser, som Kronospan har sendt til Miljøstyrelsen, hver gang fabrikken har udledt vand til bækken.

Her fremgår det ifølge mediet, at udledningerne konsekvent har haft for høje koncentrationer af formaldehyd, bly og kobber.

Formaldehyd kan blandt andet bruges til at desinficere og undgå råd i trævarer og de spånplader, som virksomheden producerer.

Miljøstyrelsen har nu bedt virksomheden om helt at stoppe udledningen til Pindstrup Bæk.

Det gør den på baggrund af de miljøfarlige, forurenende stoffer, som er fundet i vandet.

TV2 Østjylland har forsøgt at få en kommentar fra virksomheden, men den er ikke vendt tilbage, skriver mediet.

Virksomheden var senest i mediernes søgelys i 2021, da der opstod brand i store bunker af opmagasineret træ. Det tog ni dage, før branden var slukket.