Region Hovedstaden vil i et nyt projekt undersøge, om renset grundvand kan erstatte rent drikkevand – eksempelvis til virksomheder, der kan bruge vandet i deres produktion.
Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.
– Vi har ikke uanede vandressourcer, så vi er nødt til at gentænke vores forbrug, siger Line Ervolder (K), der er formand for Miljø- og Klimaudvalget i Region Hovedstaden.
Projektet er en udbygning af et projekt, som regionen i forvejen har med Gladsaxe Kommune.
Her kan kommunen bruge renset vand fra regionens vandanlæg i Bagsværd til at spule kloakker og rengøre veje.
– Nu vil vi undersøge de andre forsyningsvandværker, vi har i regionen, for at se, om de kan gøre det samme, siger Line Ervolder.
Det rensede vand vil ifølge hende derfor blive distribueret videre til alle andre formål end rent drikkevand.
– Hvis du bruger vand i en industriproduktion, behøver vandet ikke at være fuldstændig fri for alle former for forurening, fortæller hun.
I hovedstadsområdet oppumpes der mere grundvand, end naturen kan holde til, mens der bliver fundet flere forureninger i grundvandet, skriver regionen i pressemeddelelsen.
Derfor er det i forvejen svært for vandforsyningerne i området at finde grundvand, der kan bruges til drikkevand, står der videre.
– Det vil lette presset på grundvandet, hvis man bruger mere renset vand, siger Line Ervolder.
Region Hovedstaden har afsat en million kroner til formålet.
I alt råder regionen over 60 tekniske vandanlæg, som hvert år oppumper 2,3 millioner kubikmeter forurenet grundvand fra gamle jordforureninger.
Her ledes hovedparten af vandet til åer, søer eller tilbage til grundvandet.
– I vores samarbejde med blandt andre Gladsaxe Kommune er vi lykkedes med at nyttiggøre renset grundvand, så vi kan spare på det rene drikkevand, fortæller Line Ervolder.