Højrefløjen gik frem ved valget til EU-Parlamentet. Men den er ikke blevet stærk nok til at truen midten i Europa.
Det mener EU-Parlamentets nyvalgte formand, Roberta Metsola.
Udmeldingen kommer på et pressemøde, kort efter at den 45-årige maltesiske politiker tirsdag blev genvalgt som formand for EU-Parlamentet.
– Jeg er meget optimistisk, i forhold til at midten vil holde. Jeg tror, at denne uge vil vise det, siger Roberta Metsola.
Hun fik en bred opbakning i EU-Parlamentet ved afstemningen. Faktisk den største nogensinde ifølge en talsmand for parlamentet.
Ud af de 720 medlemmer af parlamentet deltog 623 i afstemningen. Ud af dem fik Roberta Metsola 562 stemmer.
Dermed har Metsola formået at fastholde opbakningen fra midterkoalitionen, som fortsat har flertallet i EU-Parlamentet.
Den består af Metsolas borgerlige EPP-gruppe, den socialdemokratiske S&D-gruppe og den liberale Renew-gruppe.
Men Metsola har også fået støtte fra De Grønne, som SF er del af, og formentlig også fra flere medlemmer af den konservative ECR-gruppe, der regnes for at være en del af højrefløjen.
– Jeg kan ikke sige, hvem der stemte på mig, for det var en hemmelig afstemning. Men jeg ser afstemningen som et stærkt budskab.
– Det pro-europæiske flertal, som jeg repræsenterer, og dermed midten i Europa, har holdt stand. Det håber jeg at bygge videre på, siger Roberta Metsola.
Hun forventer, at “denne uge” vil understrege budskabet. Det er formentlig opmuntrende for EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.
Ud over at vælge formand og næstformænd i EU-Parlamentet skal medlemmer af EU-Parlamentet nemlig torsdag stemme om Ursula von der Leyens genvalg.
Ligesom Roberta Metsola kommer von der Leyen fra den borgerlige EPP-gruppe. Det er den gruppe, som De Konservative og Liberal Alliance også er medlemmer af.
Dermed forsøger Ursula von der Leyen at appellere til det samme flertal, der tirsdag gav Metsola historisk stor opbakning.
Ursula von der Leyen har brug for 361 af de 720 stemmer i parlamentet, hvis hun skal have en ny periode i spidsen for EU-Kommissionen.
Hvis ikke det lykkes ved afstemningen torsdag, skal EU-landenes stats- og regeringsledere indstille en ny kandidat til posten.