Klumper af smattede alger – også kendt som “fedtemøg” – er i år dukket op ved de danske kyster tidligere på året og i større omfang end tidligere.
Det oplyser Kaare Manniche Ebert, der er biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, til DR.
Situationen er blevet “klart værre”, fortæller han.
Ifølge Kaare Manniche Ebert har der i år været meldinger om fedtemøg ved alle landets kyster. Den første melding kom fra lystfiskere 20. marts, fortæller han.
Ifølge Stiig Markager, der er professor i havmiljø ved Aarhus Universitet, er situationen mere voldsom i år end tidligere.
– Årsagen er den store nedbør, vi havde i vinter, kombineret med landbrugets brug af kvælstof på markerne, som vandet vasker ud af jorden og ud i vandløbene og ud til kysterne, siger Stiig Markager.
Udviklingen har stået på i 10 år, vurderer han.
Fedtemøg er en slags havets ukrudt, som er “tynde, encellede strenge af alger, der kan vokse meget hurtigt”, har Stiig Markager tidligere forklaret til Ritzau.
– Det kan ses ved, at alle faste overflader – sten, ålegræs, pæle, tovværk, alt muligt – bliver overtrukket med en lodden pels af de her alger.
– På et tidspunkt vil de rive sig løs og blive til en masse brunt snask, der ligger i vandet. Til sidst vil de drive ind på stranden, hvor de ligger og rådner og lugter, har han sagt.
Algevækst, fedtemøg og iltsvind præger havmiljøet flere steder i Danmark.
Særligt slemt står det til i Vejle Fjord.
Den 6. april samlede Greenpeace og Danmarks Sportsfiskerforbund over 1000 mennesker ved Vejle Fjord til en “bisættelse” af fjorden.
Organisationerne finder det veldokumenteret, at fjorden er død, og at alt plante- og dyreliv er forsvundet.
Det førte til, at regeringen og en række partier i starten af maj afsatte penge til en “akutpakke”, som skal nedbringe mængden af kvælstof i fjorden samt Limfjorden og forbedre vandmiljøet generelt.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyser onsdag til Ritzau, at arbejdet med genslyng af vandløb, udtagning af landbrugsjord og restaurering af søer er i gang.
Ifølge hjemmesiden fiskepleje.dk, som forskere fra DTU Aqua og Institut for Akvatiske Ressourcer står bag, betyder genslyng af et vandløb, at man hæver vandløbets bund og dermed også vandstanden. Det genskaber vandløbets dynamik, lyder det.
At udtage landbrugsjord vil ifølge Landbrugsstyrelsen sige, at man tager kulstofrig landbrugsjord ud af drift.