21. aug. 2023 - 13:16

300 millioner fra Danmark skal øge maritim sikkerhed i Afrika




Med 300 millioner kroner over de næste tre år vil Danmark bidrage til at styrke den maritime sikkerhed, forhindre irregulær migration og bekæmpe organiseret kriminalitet på Afrikas Horn.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag, hvor udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er rejst til Kenya for at mødes med den politiske top i landet.

Under besøget vil han annoncere det danske bidrag, som sigter efter at skabe “stærkere og mere ligeværdige partnerskaber” med landene i Afrika.

Det er første gang, Lars Løkke Rasmussen som udenrigsminister besøger Afrika. Han siger til Ritzau, at der særligt er brug for at række ud til lande som Kenya, som han ser som en “slags anker” i området.

– De har brug for at skabe vækst og velstand. Det er et land, der engagerer sig i den regionale sikkerhed og kigger ud over egen næsetip, siger han.

Løkke har netop overstået et besøg i Kina. I pressemeddelelsen kalder han Kina for Kenyas “altdominerende handelspartner”.

Kina har de seneste år gjort sit for at gøre landets hoser grønne i Kenya, blandt andet ved involvere sig i store infrastrukturprojekter omkring transporten i landet.

Derfor skal Europa “op i omdrejninger” siger Løkke.

Kort sagt handler det om, at Europa skal være bedre til at forstå, hvad afrikanske lande efterspørger – og lytte til landenes ønsker og bekymringer.

– Magtens tomrum findes jo ikke. Hvis de afrikanske lande har brug for udvikling, og Kina tilbyder det, så bliver vi valgt fra. I 2050 vil hver fjerde indbygger på Jorden bo i Afrika. En tredjedel af verdens ungdom vil bo i Afrika.

– Kommer vi ikke med en form for ligeværdighed i de tilbud, vi giver afrikanerne, findes der ikke et højt nok hegn til at holde en ung afrikaner, der i øvrigt igennem sociale medier har indblik i Europa, ude.

– Det er i vores egne snævre sikkerhedsinteresse, siger Løkke.

De 300 millioner er en del af freds- og stabiliseringsprogrammet for Afrikas Horn, der blev startet i 2011.

Løkkes tur foregår mandag og tirsdag.

Han skal – ud over de politiske møder – besøge havnebyen Mombasa og blandt andet tale med Mærsk.